tirsdag 3. juli 2012

Å "låne" bilder av andre


Her om dagen ble jeg av en av mine lesere gjort oppmerksom på at mine barnevognbilder hadde blitt brukt i en FINN-annonse for å selge en lignende barnevogn. Vedkommende lurte på om det var jeg som skulle selge min splitter nye barnevogn, men det skal jeg virkelig ikke. :) Den tror jeg at vi kommer til å være så fornøyd med, og jeg gleder meg til å bruke den! Så hvis du har sett bildene fra dette innlegget på FINN, så er det ikke jeg som selger barnevogn altså.

Jeg har spesifisert her på bloggen at det er jeg som har opphavsrett til mine bilder, og at hvis videre bruk er ønskelig, skal det skje etter mitt samtykke. Hvis en selger vil bruke andres bilder, er det helt vanlig at de betaler for retten til å bruke bildene. 

I forhold til "låningen" av mine bilder, tok jeg først kontakt med selger, som var anonym, og bare kunne nås via epost. De svarte ikke på min henvendelse, og derfor tok jeg videre kontakt med FINN.no. I FINN sine annonseregler står det følgende:

"FINN har rett til å bruke bilder som er lagt ut på FINN torget
I forbindelse med drift, videreutvikling og markedsføring kan FINN
  • lagre bilder og fremstille nye eksemplar av det
  • gjøre det tilgjengelig for allmennheten i opprinnelig eller endret form
Du er ansvarlig for at du har rett til å legge ut bildene på FINNs nettsider og til å overføre bruksretten til FINN."

I og med at selger ikke har rett til å legge ut disse bildene, og dermed overføre bruksretten for dem til FINN, har FINN nå fjernet mine bilder fra den gjeldende annonsen, siden selger ikke gjorde det selv. 

Noen har den oppfatning av at bilder som ligger ute på nettet er allemannseie, og at de kan brukes fritt. "Vil man ikke at noen skal bruke bildene dine, bør man ikke legge dem ut på nettet." 

Det fins faktisk rettigheter man har som opphavsmann, og retningslinjer man må følge hvis man vil bruke andres bilder. Du kan f.eks. ikke ta et bilde fra noen, og fremstille det som om det er ditt eget. Du har heller ikke rett til å ta et bilde fra noen, og bruke det til markedsføring/salg uten tillatelse fra opphavsmannen (eller -kvinnen). :)

Så vær varsom ved "låning" av bilder du finner på nettet. Spør om lov først, og link alltid tilbake til den som eier bildene, evt. oppgi kilden/opphavsmannen. Og skal du legge ut bilder i en FINN-annonse; husk at du må ha rett til å bruke bildene hvis de ikke er dine egne.


Her er det sommer i dag. HERLIG!
Ha en finfin dag alle sammen!


hilde

17 kommentarer:

Tonje Merethe sa...

Bra tema du tar opp. Er nok veldig mange som ikke helt har fått med seg dette med opphavsrett når det gjelder både tekst og bilde, og veldig kjekt at en da blir påmint dette.

Må ellers si jeg syntes det er passelig frekt å bruke andres bilder til finnannonse, og iallefall ikke svare på mail og beklage. Enda godt finn.no har klare regler og at de rydder opp.

Ha en fin kveld!
-Tonje Merethe

ps. den jordbærkaka di så utrolig fristende ut. Nesten så jeg vurderer å kjøre til butikken for ingredienser.

Kirsti sa...

Godt sagt. Flott att Finn faktisk fjernet bildene. Er nok nettsteder som mener at det ikke er deres problem...

Kirsti

Unknown sa...

Bra at du tar opp dette! Dessverre er det blitt mye "fri flyt" av bilder på blogger og nett, men dette må være noe av det frekkeste , å bruke det i en salgsannonse.
Jeg må innrømme at jeg har publisert bilder i collager og som inspirasjon uten å spørre om lov og tror rett å slett at jeg skal bli flinkere til det nå.

Ha en fiiin sommerdag videre.


klem fra meg

Elin | Draumesidene sa...

Bra innlegg! Ikkje kjekt når bilder havner på avveie. Og eg saknar også meir linking generelt... Mange som presenterer idèar som sine eigne, men har kopiert andre. Så skjerpings folkens!

Takk for at du minner oss alle på dette!

klem,
e :)

Stines Hjem - Livet på landet sa...

Oj, dette var spesielt!!
Bra at FINN tok dette seriøst :)

Selv har jeg opplevd å finne bilder på villspor, spredt via Pinterest antar jeg... Nå er jeg påpasselig med å vannmerke dem, og jeg har høyreklikk-sperre..men denne funker jo ikke via Pinterest.
Og dessuten liker ikke NIB vannmerker, så da setter jeg det ikke på...
Enig i at man ikke skal låne uten å spørre, for vi har jo faktisk lover i ryggen.. Dette bør folk virkelig respektere!

Klem fra Stine

Dagens Interiør sa...

Huff, det er ikke kult når folk gjør slikt! Godt du fikk ordnet opp i alle fall! ;)

Marianne Karoline sa...

Veldig bra innlegg! Er så utrolig mange som låner bilder uten å gi kilde til hvor det egentlig kommer fra.

Tina sa...

Dette syns jeg var utrolig frekt! Hadde vært noe annet om det hadde vært produktbilder fra produsent... men dine private bilder...!? uff.

Godt at finn ordna opp da :)

Elisabeth, innerst i veien sa...

Fy søren så frekt! Godt du fikk ordna opp.

Anonym sa...

Så godt at du fikk ordnet opp i det:) Passe frekkt å ta bilder fra andre uten å spørre først:) Godt FINN tok det seriøst og fjernet bildene:)

Anonym sa...

Hei!
Folk er så frekke. Utrolig at man kan få seg til å gjøre sånt, godt du tok tak i det:)

Klem Merete

Unknown sa...

Helt enig. Spesiellt når det gjelder salg/markedsføring. Det eneste unntaket jeg mener er ok når man skal fortelle hvor fantastisk man synes en annen blogg/andres bilder er, og da forteller man selvsagt hvor bildene er hentet fra. Bra du fikk fjernet bildene. Forøvrig er det villedende markedsføring i tilfellet du nevner nå. Klem

Christina sa...

Hei på deg!

Vettu, akkurat det samme skjedde meg da jeg kikket på FINN for en stund siden. Mens jeg skroller ned siden, ser jeg plutselig min emmaljungavogn i mitt hus-min gang-med mine bilder på veggene....
Jeg ble helt satt ut og irritert ikke minst!!
Tok kontakt med selger å sa hva jeg syntes om saken.
Så de ble fjernet, men siden jeg har lagt ut bilder på bloggen, er de tilgjengelig når man googler feks vognens navn.( bilder)
Så vedkommende skyldte på Google....
Bra du sier fra!

Klem fra meg;)

silje-sin sa...

Stå på, Hilde:) Og masse lykke til i innspurten av svangerskapet! stor klem fra Silje.

Manuela Hardy // Mrs. Hardy sa...

rart folk tror de bare kan ta bilder fra nettet. bra du tar det opp :)
håper formen er fin! klem m

Bolettes hus sa...

Hei!
Superbra innlegg!!!!!! Nyttig og jeg støtter deg veldig!!!

Jeg er ikke så kjempeaktiv i bloggverden og er heller ingen superfotograf, men for noen måneder siden, fortalte en venninne av meg at home and cottage hadde tatt et av mine bilder (hvor jeg hadde et produkt fra h&c) i ett av sine innlegg. Der var det bilder fra flere andre blogger som også hadde produkter fra H&C. De linket til bloggen min, men de hadde aldri spurt om lov. Under stod det en hyggelig hilsen om at de som hadde bildene sine der kunne sende postadressen sin til H&C for så å få en overraskelse i posten! Jeg gjorde det, og etter noen uker fikk jeg et gavekort på kr 200,- i posten. Reiste til H&C i Kristiansand for å bruke dette, men da viste det seg at jeg bare kunne bruke dette på H&C i Alnabru!! (Det får jeg i allefall aldri gjort!) Haha....

Så nyttig lesning hos deg! Takk takk!
God sommer videre!
Kari

Flisan sa...

superflott innlegg !
så frekt å bruke et bilde sånn uten å spørre om lov !!
Så utrolig fin blogg du har!
her likte jeg meg kjempegodt og har lagt meg til som ny følger hos deg.
Gleder meg til å titte innom ofte !
Stor klem :-)