torsdag 3. mai 2012

Tips til å få en fin gressplen


Som jeg har nevnt tidligere, er jeg muligens over gjennomsnittet interessert i å ha en fin gressplen. Jeg har ambisjoner om en ugress- og mosefri plen som er tett og grønn og fin, og jeg er godt i gang med stellet allerede. I dag klippet jeg gresset for andre gang denne sesongen. For en deilig følelse å traske i vei etter klipperen og kjenne lukten av nyklipt gress!

Siden vi la ferdiggress i fjor, har vi et veldig godt utgangspunkt for en fin gressmatte. Den er fri for ugress og mose enda, og sånn har jeg tenkt til å beholde den. Ferdiggress anbefales virkelig!!!

Jeg har funnet mange gode tips til stell av plen på nettet, og her vil jeg dele de viktigste rådene med deg:

1. GJØDSLE:
Når plenen har fått tørke litt etter den siste snøen, og har fått et anstrøk av grønt, er det på tide å gjødsle. Spør på hagesenteret for hjelp til å finne riktig gjødsel. Unngå å tråkke mye på plenen om vinteren og når den er veldig våt. Da blir gresset ødelagt.

Det er anbefalt å vanne rett etter gjødsling, eller gjødsle i forbindelse med regn. Hvis det fremdeles er godt med fuktighet i bakken på våren, trenger du ikke vanne. Jeg gjorde ikke det da jeg gjødslet for tre uker siden. Følg anvisningene på pakken når du gjødsler. For mye gjødsel er ikke bra for plenen.

At man skal kalke plenen hvert år er en myte ekspertene har gått bort fra. For hyppig kalking kan føre til dårlige vekstvilkår. Hvert 4.-5. år kan være nok. Det er anbefalt å sjekke jordas surhetsgrad før man kalker.

2. RYDDE:
Rydd plenen fri for kvister, døde planterester, kongler o.l. Bruk gjerne en jernrive for å få luftet plenen litt, men pass på at det er tørt så du ikke ødelegger gresset.

Luk vekk ugress så fort du ser snurten av det. Se link lenger nede for tips om luking.

3. KLIPPE:
Klipp plenen ofte og lite. Da slipper du unna mye av vedlikeholdet, som luking og fjerning av mose. Jo oftere du klipper plenen, jo tettere blir den. Dette er fordi det kommer nye skudd på gresstrå som blir klippet. Jo tettere plenen er, jo vanskeligere er det for ugress og mose å slippe til.

Det er anbefalt å klippe plenen en gang i uka. I høysesongen kan det være nødvendig å klippe to ganger i uka. Det gjorde jeg med den største glede i fjor. Muligens fordi det var så gøy med ny hage. :)

Ikke klipp gresset for langt ned. Da slipper lyset til i bunnen og gir ugress og mose gode vekstvilkår.

Er du interessert i å få en fin gressplen du også, anbefaler jeg deg å lese disse artiklene for mer utfyllende tips og råd:


Ha en grassalt fin dag! :)

hilde

3 kommentarer:

Katrine Anita sa...

For en entusiasme! Jeg er helt imponert. plenen vår er et sørgelig kapittel, full av svalderkål og mye annet, samt mengder av mose. Vi skal gi hele hagen et løft om et par år, vi må bare bli ferdige med huset først. Må si jeg faktisk ble litt inspirert av din entusiasme.

Unknown sa...

Me like!

Vi sådde ifjor. Resultatet ble veldig bra, men i år er det desverre mange "døde" flekker. Vi har ikke vært så snill med den og har tråkket mye rundt i snøsmeltingen :( Håper at vi skal klare å redde den ved å få lagt ned tråkkheller snart! :)

Lekker var plenen din hvertfall! Min skal bli bra den og! :)

Ha en fin torsdag :)

Min Lykke sa...

Tusen takk for tipsene! Nå lærte jeg masse kjenner jeg!
Ha en flott kveld
Klem fra Kristin