torsdag 19. april 2012

Om hage og gjødsel


I dag har jeg vært ute i hagen mesteparten av tiden. Satt til og med i solveggen i singleten og solte meg litt. Herlig! Jeg har mange planer for hagen vår, men ikke alt er mulig å gjennomføre når man har bekkenløsning. Det er selvfølgelig kjedelig, men da gjør jeg det jeg kan og klarer. Hvis jeg gjør litt om gangen, så tenker jeg at det bør være mulig å få gjennomført et par prosjekter iallefall.

Det første prosjektet mitt gjennomførte jeg i går, og det var å gjødsle plenen. (Kan ikke legge lista for høyt.) Vi la ferdiggress i fjor, og er så heldig å ha en plen som er så og si fri for ugress og mose. Det må vi ta vare på. Jeg har lest meg opp litt på dette med gjødsling, og det viser seg at om man er flink til å stelle plenen riktig, er det en god oppskrift på å bekjempe uønskede vekster i gresset. Logisk nok, men jeg har ikke grønne fingre (enda), og jeg har lært mye jeg ikke visste om plen i det siste. HER er en av nettstedene jeg fant som gir mange gode råd om plen. Ellers er det bare å bruke Google flittig. Googler du f.eks. "plen gjødsel" kommer det opp mange fine sider man kan lese.

Jeg er kanskje i overkant opptatt av å ha en fin plen uten ugress, men sånn er det bare. Det fins ikke finere hager enn de som har flotte, velstelte plener. For at gjødslingen av vår 400 kvm. store plen skulle gå enklest mulig for den bekkenplagede gravide, kjøpte jeg en gjødselspreder. Da kunne jeg helle gjødselen oppi, og vandre i mitt eget tempo gjennom hagen mens den gjorde jobben for meg. Helt supert! Jeg har jo planer om å gjødsle flere ganger, så jeg syns det var en god investering. 

I dag begynte jeg på mitt andre hageprosjekt; kante et av bedene mine. Vi har en del brostein liggende fra tidligere, og det er perfekt å bruke til og kante bed med. Ved å kante bedene på denne måten, gir det ikke bare et mer ryddig utseende, men det gjør gressklippen til en drøm. Kantklipping i etterkant av gressklippen er nemlig ganske kjedelig.

Gjødsel, gjødselspreder og selvfølgelig litt nye hageplanter kjøpte jeg på Plantasjen (den fine, lille hagespaden er også derfra). De har mange gode tilbud nå, bl.a. 6-pack med lavendel for 99 kr. Jeg leste en gang at det kan være lurt å plante lavendel i nærheten av rosebuskene dine for å unngå lus på rosene. Så det har jeg også fått gjort i dag. Disse plantene var så små at plantingen gikk som en lek. Nå skal jeg lese meg litt opp på beskjæring av roser, for der er jeg helt grønn.

I dag er det tre måneder igjen til termin! Siste trimester, here I come. Wæææ!


hilde

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!

For noen herlige hage-bilder, gleder meg til det blir varme i vært nå så man kan begynne ute:)
Sov godt!

Klem Merete

MissMette sa...

Hei Hilde :)
En liten stund siden jeg var innom her hos deg, så nå skal jeg ta meg en runde nedover her :)) Herlige hagebilder, tror jeg må legge med i hardtrening når det gjelder hage og slikt - der har jeg mye å lære :) Ønsker deg en fortsatt fin uke, klem fra Mette

En rosa fugl sa...

I nord er det enda hauger med snø. Er vi heldige har vi bare en liten snøhaug igjen på selveste nasjonaldagen. Det må være ganske fantastisk å grønn plen i april og allerede begynne med ymse hageprosjekter.

Håper du joiner min fotografiske utfordring. Du har mange fine bilder på bloggen din. Bli med! :D
http://enrosafugl.blogspot.com/2012/04/fotografisk-utfordring-sort-kjrlighet.html

Unknown sa...

Herlig hagen dere ha! Her er liten men nok for oss.

Ha en fin helg,
Vicky

små gleder sa...

Har jo fått gjort en hel masse du da!! Deilig med tidlig vår, da kommer man i rute mye fortere;)

God fredag! :)

Kikkis planet sa...

Herlige hagebilder! Jeg er elendig på hagearbeid! Kanksje inspirasjonen og lysten kommer i løpet av sommeren? Liker det rent og ryddig, kanting av bed var kjempefint! Sånn har jeg også lyst til å gjøre.. Håper du ikke sliter deg ut med bekkenløsningen! Vet alt om hvor slitsomt det kan være - alt man vil gjøre og ikke får gjort.. Ha en fortsatt fin dag!

Villa Wikan sa...

Flotte bilder =)
Bedet kommer til å bli fint!
Herlig når solen skinner og en kan være ute å kose seg med hagestell.
Lykke til med siste trimester =)
God helg fra Linn

emmashem sa...

Åh, vilka härliga bilder:)
Önskar en trevlig fredag och härlig helg!
Kram Emma

Marianne With Nor sa...

Så flink du er !!! Vi skal også til på hagen nå i vår/sommer, den ser ikkje ut (kjøpte huset i haust) og vi har ikkje akkurat peiling på blomster og vekster. Skjønner at eg må følge bloggen din for å få god inspirasjon og tips! Vakker blogg du har forresten:)

Skal kjøpe et slikt prydkirsebærtre, og så så fint det var å ha det på verandaen en stund då!!

Kor på Sunnmøre bur du eigentleg?? Vi bur på Skodje.

Ønskjer deg ein fin laurdagskveld!

Klem Marianne