lørdag 4. september 2010

Fragaria vesca

I fjor plantet jeg noen markjordbærplanter i hagen, og de har vokst seg store og fine og er nå fulle av bær. Gøy for barna å plukke når de er ute og leker. 


Markjordbærplanten har helt siden antikken blitt brukt som medisin. I urtemedisinen ble fruktene brukt til å kurere gikt, leddbetennelse, halsbetennelse og nyresykdommer. De skulle bedre fordøyelsen og var et allment styrkemiddel. Fruktene er også blitt brukt kosmetisk i hudpleiekremer. Da virker de styrkende og blekende på huden, motvirker rynker, blenker fregner og lindrer solbrenthet. 


Saften av fruktene skulle virke mot frostknuter, og friske markjordbær er blitt brukt til å fjerne tannstein og misfarging på tennene. Siden fruktene er rike på jern og kalium, kan de være bra å spise for personer som lider av blodmangel. De inneholder også salisylsyre, og kan være gode å bruke ved lever- og nyreplager, og til behandling av revmatisme og gikt. 


Jeg kommer garantert til å ha markjordbærplanter i min nye hage også. Ikke som bruk til legemiddel altså. Det tok jeg med bare fordi jeg syns det var litt interessant. Det er nok læreren i meg. :)


Ønsker deg en god jordbærhelg!

2 kommentarer:

Hege sa...

En riktig god helg til deg å dine også :o)

Hege

Karma sa...

Har en plante i hagen selv, i potte foreløbig... Men den har hatt bær i flere mnd nå, og flere kommer :)

Klem Kaja:)