lørdag 31. oktober 2009

Halloween

Tekst fra Wikipedia:

Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, det vil si natta før allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november.

Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat («knask eller knep»). I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært viktige festdager tidligere.


I noen Halloweentradisjoner fremfører barna f.eks. en sang eller en spøkelseshistorie for å fortjene godterier.I dag feires Halloween mange steder i verden. Det er ikke mange år siden denne tradisjonen kom til Norge, og jeg kan ikke si at jeg er en av dem som er fra meg av begeistring over dette. Jeg har opplevd småfrekke barn og til og med ungdommer som kommer på døra og tigger etter godteri. "Du ga ikke like mye som naboen din!" Det er skikkelig koselig å gi noe til så takknemlige barn. Halloweenfeiringen i Norge bærer nok preg av at dette er en helt fersk tradisjon som vi egentlig ikke vet helt hvordan vi skal feire.

Jeg skal innrømme at jeg i fjor hadde glemt at det var Halloween. Jeg hadde bare litt godteri, og det godteriet hadde jeg veldig lyst på selv. Så da det begynte å kime i dørklokkene, skrudde jeg av alt lys ute og inne og latet som om jeg ikke var hjemme. Snakk om å være egen! Men jeg fikk faktisk være i fred og nyte godteriet mitt selv. Hehe. I år skal jeg nok huske å ha noe knask på lur.

Noen amerikanere kom i fjor med gode råd til oss nordmenn for hvordan Halloween skal feires gjennom en artikkel i Aftenposten:

- I Norge er det litt forvirring i og med at mange kler seg ut og tigger godteri både lørdag og søndag. I USA er det ingen barn som kler seg ut annet enn den 31. oktober.

- I USA er dette en positiv fest på barnas premisser. Barna blir med fra de kan gå, og de voksne følger med helt til barna begynner på skolen. De minste kler seg ut i søte kostymer. De skumle kostymene kommer først når barna blir store nok til å gå alene. De fleste slutter å gå når de blir 12-13 år gamle.

- I USA er det mest vanlig å ringe på til naboer og andre man kjenner. Slik unngår man ubehagelige møter med voksne som ikke ønsker besøk.

- Husk å takke for godteriet.

- Kom gjerne med et lite vers eller sang i tillegg til "knask eller knep" for å sjarmere.

Da jeg var liten syns jeg vi hadde en veldig koselig julebukktradisjon. Vi kledde oss ut som små nissebarn og gikk rundt på dørene til folk i romjulen og sang julesanger. Premien for dette var selvsagt at vi fikk noe godt, og jeg skal ikke si noe annet enn at det var godteriet som var motivasjonen for å gå julebukk. Men vi gjorde oss iallefall fortjent til å få noe ved å glede noen med våre VAKRE sangstemmer. (Min julebukktradisjon kan nok ha blitt glorifisert litt inni hodet mitt gjennom årene, bare så det er sagt.)

I motsetning til Halloween der barna ringer på døra, kanskje skremmer livskiten av noen andre små barn som åpner døra og ser skumle skjeletter og hekser utenfor, og som roper "GODTERI, GODTERI"! Nå overdriver jeg litt, men dere ser kanskje poenget mitt.

Selv om jeg ikke er noen fan av Halloween, må jeg nok bare innse at denne tradisjonen har kommet til Norge for å bli. Jeg bare håper at vi som er foreldre til barna som vokser opp med den nye norske Halloweentradisjonen, kan lære barna våre at det kan være fint å gi noe for å få noe. At selv om tradisjonen er at man ringer på dørene for å få godteri, betyr ikke dette at man har rett til å oppføre seg dårlig og være uhøflig mot dem man besøker. Og jeg syns absolutt at det er ganske usjarmerende med barn og tenåringer som ikke en gang gidder å kle seg ut, men ringer på dørene, ikke sier et ord, bare holder fram en gjennomsiktig brødpose med forventning i blikket til at man skal fylle den opp. Når Halloween først har kommet til Norge for å bli, så la oss oppdra barna våre til å følge en god og koselig tradisjon der man kan glede andre mennesker i tillegg til å få noe selv. Så skal jeg love å møte de som ringer på døra mi med et smil og noe godt.

Ha en god Halloween!


7 kommentarer:

Idun // Breidablikk sa...

Må si jeg er ganske enig i konklusjonen din :)
Her har jeg kjøpt litt sjokolademynter som jeg har i tilfelle noen dukker opp... :)

God helg! Her i heimen skal det ryddes :p Klem fra Idun

Anonym sa...

Hei hei.

Julebukk er mye koseligere enn halloween!

Det vi i Norge heller ikke er så klar over er athvis vi graver ut en gresskar og setter det på trappa med lys i så er det et tegn på at vi har godteri å gi de som ringer på.
I utgangspunktet skal man kun gå til de husene hvor gresskar stpr ute, og de husene hvor det ikke er noe gresskar skal man bare gå forbi. Dog det skjer vel ikke.

Ha en flott helg, håper du får litt godteri for deg selv i år også.

Klem fra Line :)

Merethe sa...

hei! Er helt enig i din oppfatning også :) Vi hadde akkurat nabobarna på besøk her, de fikk selfølgelig noe i posene sine. Dukker det opp andre ukjente barn sier jeg det er tomt, at de kom for sent :D Hallo, litt godteri må man ha selv og!
Barna her synes det er helt greit å ikke kle seg ut for å gå på godtejakt- eldste på 8 sa faktisk i sta at " det er jo litt frekt da!"
det er jeg glad for, at jeg slipper å ha dårlig samvittighet ovenfor de. de synes det er helt greit å sitte inne med et par nye filmer og litt ekstra godteri i skåla denne Lørdagen..

men julebukk, det må de få lov til å gå! De er jo så søte disse små nissejentene og nisseguttene :)

Happy Halloween! :D

silje-sin sa...

Hei hei:) Jeg er så enig med deg angående Halloween. Har ikke spesielt sans for det, men skal det feires må det ihvertfall gjøres på en ordentlig måte! Jeg har fortalt Ferdinand at det kanskje ringer noen på døra, så nå håper jeg det gjør det også:) Er mest små barn her vi bor, så vi pleier ikke få så mange besøk denne kvelden. Og jeg har et akkurat like romantisk bilde av det å gå julebukk som deg! Vi kledte oss ut som mye forskjellig vi da. Går ikke ungene julebukk lenger? Er aldri noen her ihvertfall. Jeg vil ihvertfall gjeninnføre tradisjonen for mine barn! Dermed basta:)

Og gratulerer på etterskudd til Anna! Håper hun hadde en flott feiring:)

Kos deg i kveld!

klem fra silje.

Guro sa...

haha, jeg kjørte samme strategi som deg i fjor. Og jeg tok den i år også jeg :) Så lenge Alma er for liten til å skjønne hva som foregår, nekter jeg å forholde meg til Halloween. :D
Isteden tenner jeg lys for alle kjente og kjære som er borte og minnes dem.

Anne sa...

Eg har absolutt ingen forhold til Halloween, og sidan me bur i leilegheit så slepp me å få born på døra og. Heldigvis vil eg seie!
Julebukk syns eg er koseleg, men er heilt einig med professoren som seier at norske born har misforstått Halloween. Hærværk på Halloween skjer faktisk berre i Noreg og ikkje i USA der tradisjonen blir sett på som koseleg.
Jaja, no er det lenge til neste gong;)
Ha ein herleg søndag:D

Beate sa...

Leste et sted at i land med lange tradisjoner for Halloween feiring er en slukket utelampe et tegn på at man ikke ønsker "tiggere" på døren. Får teste om norske barn har fått med seg denne regelen til neste år.....