torsdag 7. mai 2009

Epletrær?For noen uker siden var vi på besøk hos min svoger og svigerinne. Svigerinna mi er veldig kreativ, og har stadig noen prosjekter på gang, så det er nesten alltid noe nytt å se på når vi er på besøk der. Her kan dere se bloggen hennes, perler på en snor. Nytt siden sist vi var på besøk, var at hun hadde plantet appelsinsteiner i potter og klart å få dem til å vokse til små appelsinplanter. De var kjempesøte, så jeg tenkte at jeg ville prøve det samme. 

Så da vi kom hjem fant jeg fram to tomme potter, satte meg ned ved kjøkkenbordet med Ida, min eldste datter på 3 år, og skrelte appelsiner. Hadde fem appelsiner i kjøpeskapet, men det viste seg at de var helt fri for steiner. Er det ikke typisk? Egentlig burde jeg jo være glad for at de var steinfrie, for det er jo de som er best å spise. Men nå som jeg virkelig ønsket at det var steiner i dem, var det jo selvfølgelig ikke det. Uansett... For at ikke Ida skulle bli så skuffet over at vi ikke fikk plantet noe likevel (hun var virkelig gira!), så fant jeg fram noen epler (Pink Lady, det er de beste eplene). Vi tok tre eplesteiner oppi hver potte og vannet dem litt.


 Senere på kvelden snakket jeg med en (skal ikke nevne navn, du vet hvem du er, hehe) og fortalte hva jeg og Ida hadde gjort. Men han sa at dette kunne jeg bare glemme, hadde det vært appelsinsteiner, så ja, men ikke eplesteiner. Siden denne personen har mye mer peiling på hage og blomster enn meg, var det jo en selvfølge at han hadde rett! Æsj, tenkte jeg med meg selv. Ida gledet seg jo sånn til å se at det skulle vokse noe opp av pottene. Så jeg bare lot dem stå i kjøkkenvinduet, og etter en stund glemte hun helt av at de sto der. Jeg hadde tenkt til å kjøpe flere appelsiner og bytte ut eplesteinene med appelsinsteiner, men så treg som jeg er har pottene stått i vinduet siden da. Tørket inn har de gjort, for jeg har jo ikke giddet å vanne noe som uansett ikke er liv laga! 


Men i dag da jeg var borte i vinduet for å gjøre et eller annet (hva jeg skulle gjøre har jeg helt glemt i all ekstasen), så jeg til min store begeistring to søøøøøte små spirer nedi pottene mine! Er det virkelig mulig!?!?!?!?, tenkte jeg. De har jo stått og tørket midt i sola i ukesvis, men på magisk vis er det likevel noe grønt og vakkert som vokser opp. Gjett om jeg ble glad! Så har jeg litt grønne fingre likevel? Gleder meg til å hente Ida i barnehagen og vise henne det! Hun kommer til å bli minst like hoppende glad som jeg. :)


Er det noen av dere som vet om det er mulig at dette kan være små epletrær? Og kan man plante alle slags frø som er inni frukt og få fram fruktplanter av det? Lurte nemlig litt på om jeg skulle prøve å plante en tomat. Eller kanskje sitron? :) Jeg håper bare ikke det er ugress som har vokst opp i pottene mine... Det hadde jo vært verdens største nedtur! 

10 kommentarer:

perler på en snor sa...

ÅÅÅÅ så gøy!! Tror jammen jeg må plante noen epletrær og jeg nå:)

The Lavendar Room sa...

Så koseligt! Tror jeg skal låne ideen din jeg:) mormoren min har prøvd det samme med paprika, og det ble veldig velykket. Kjekt for unger å følge med på hvordan grønnsaker og frukt vokser og det aller kjekkeste å plukke dem!!
Takk for kommentaren din, min første kommentar *stolt*
Ha en fin dag!
-Julie

Living White sa...

:) Flere som sår her:) Jeg har nettopp lagt ut ett innlegg på min blogg. Artig å se at man faktisk klarer å få noe opp av krukken:)

Mamma'n og Hedda Kristin sa...

Så morsomt!! :)

Jeg tror ikke jeg har vært her før, fant deg via og via og via bloggliste. :) Men det var godt, her var det koselig! Og jeg legger meg til som følger!!

Ha en flott kveld. :)

Vibeke

moni sa...

så utrolig herlig innlegg... jeg synes det var helt skjønt å lese og jeg kan formelig ta og kjenne på glden til deg og ida. Jeg fikk virkelig lyst til å prøve å plante noe selv nå:) ønsker deg en nydelig kveld og masse lykke til videre med epletrærne:)

Fru Fjeldhammer sa...

Så morsomt dette var.. det spirer jo!!
Tusen takk for koselig kommentar, det er gøy å oppdage nye blogger!!
Ha en fin kveld..
klem

mi-rachel sa...

så koselig innlegg å lese.
unger digger jo sånne prosjekt!
kjekt :)

Anonym sa...

Nydelige bilder og et nydelig prosjekt til undervisning for de små! :)

Har en hel kjøkkenhage som er blitt til på den måten. Jeg sparer (og evt. behandler) frø fra frukt og grønnsaker jeg kjøper i butikken på vinteren og planter dem til høsten. Har en masse tomatsorter, to melonsorter, flere paprika- og peperonisorter, en mispel, et kirsebærtre og poteter der ute. :)

Tomatfrø må gjæres før de sås. Da legger du frøene med litt av innmaten til tomaten i et glass vann og dekker over med plast som du stikker et par små hull i. Glasset setter du et lunt sted - oppå kjøleskapet bruker være bra. Etter tre-fire dager kan du sile fra "gørra" som har dannet seg, vaske frøene skikkelig under rennende vann i en tesil el.l. og siden la de tørke noen uker på f.eks et kaffefilter. Siden oppbevarer du de i en merket konvolutt eller noe til det er på tide å så de.

Unknown sa...

Hei Anonym!

Tusen takk for kjempebra tips til tomatfrøene! Det skal jeg prøve neste gang. :) Tror jeg må kjøpe meg en bok om hvordan å dyrke frem sine egne frukt og grønnsaker hvis det fins noen. :)

Myke Pasteller sa...

Hei :)
Så koselig innlegg :) Min samboer og hans søsken plantet en eplestein ute for mange år siden....ifjor måtte de hjelpe pappa'n sin å hogge ned et digert epletre som hadde vokst ut av dimensjoner.Ble plantet for nært huset, så epletrær får du nok ut av det.
Har akkurat gjort det samme selv :)

Ha en flott dag!